ARANYLÓ NAPRAFORGÓ ALAPÍTVÁNY

Alapítványunk legfontosabb célja óvodák, családi bölcsődék működtetése, kiemelt szintű nevelés, oktatás, az angol nyelv játékos megismertetése, valamint az anyák munkaerő piacon történő elhelyezkedése.

ELNÖKI BESZÁMOLÓ

 napraforgo_uj-5.png

AZ ARANYLÓ NAPRAFORGÓ ALAPÍTVÁNY 2023.-IK ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

 

  1. 1.     Bevezetés

A 2010.-ben az alapító elképzelése, álma az volt, hogy egy olyan szervezetet hozzon létre amivel segíti a gyermekek kicsi koruknak megfelelő fejlődését, munkahelyeket teremtsen, valamint segítse a családokat. Elképzelései az elhivatott, választott hivatása inspirálta, hiszen jó maga is pedagógus. A létrehozott Alapítvány olyan, a köz érdekét szolgáló célokat határozott meg, mint a nevelés, oktatás, család segítés, képességfejlesztés, óvodák támogatása, a nők munkaerőpiacon történő újbóli -gyermek vállalás utáni- megjelenése, szociális tevékenység. A kuratórium évek óta változatlan tagjai életcéljuknak tekintik az alapítvány célkitűzéseinek maradéktalan megvalósítását, töretlen lendülettel azért dolgozott, hogy az elképzeléseket egyre magasabb szinten valósuljanak meg. Az alapító eszmeisége, elképzelései, célkitűzései évről évre megvalósulnak, iránymutatásai, tanácsai mindig segítségül szolgáltak a nehéz feladatok megoldásában is. Az elmúlt évről is elmondható, hogy nagyon nehéz év volt, elsődlegesen a negatív gazdasági helyzet hátráltatta a zökkenőmentes munkát, de összeségében maximálisan pozitív évet zárhattunk. Az alapító több alkalommal osztotta meg véleményét, külső szemlélőként támogatta a munkát.

A 2023. évben a kuratórium munkája tovább nehezült, az elvégzendő feladatok nőttek, a megoldásra váró helyzetek gyarapodtak, azonban az Alapítvány munkáját nagyban megkönnyítette az a lelkes csapat akik mind szakmailag, mind gazdaságilag segítették a munkát, tudásuk legjavát adva vitték sikerre, oldották meg a nehézségeket. Mind a tagok, mind az egységek vezetői egyéb megbízott munkatársak együttes munkája, kiemelkedően támogatta azon munkavállók munkáját, akik mind az óvodákban, mind a családi bölcsődékben dolgoztak.  A munkavállók meg tudták osztani mindennapos gondjaikat, terheiket, át tudtak hárítani jogszabály figyelést, elvégzendő papírmunkákat, stb…feletteseikre, együtt működő, egymás tisztelő csapatként tudtak együttműködni. Az óvodavezető helyettes, aki az Aranyló Napraforgó Alapítványi Óvodát hivatalosan is teljes jogkörrel képviselte, sikeresen oldotta meg feladatt. Gyors gyermeklétszám növekedés, mindenképpen alátámasztotta eredményes munkáját.

Szeptembertől fokozott figyelemmel kísérte mind a kuratórium, mind az óvoda vezetősége az új, bevezetésre került PUÉtv.-ről kapott információkat, első körös pedagógusbéremeléssel kapcsolatos teendőket, a 2024. január 01.-el hatályos nevezett jogszabály megelőző munkálatait. Elmondható a változásokat sikerült maximálisan követni, a kiegészítő támogatást pótigénylés formájában megkapni, a szükséges dokumentációt elkészíteni. Megtörtént a pedagógusok és NOKSZ-os dolgozók munkatörvénykönyves munkaviszonyának megszüntetése 2023. december 01.-el, és a 2024. január 01.-el megtörtént a kinevezésük a köznevelési foglalkoztatotti jogviszony létrehozásával.   Továbbra sem volt könnyű a jogszabályok megfelelő értelmezése, nagyon sok információhoz lehetett úgy hozzájutni, melyek sokszor magukkal is ellentétesek voltak. A 2023. novemberében kiküldött EMMI állásfoglalás az óvodai díjakkal kapcsolatban is felborította a sok-sok éves gyakorlatot, igaz a 2023. évi költségvetési törvény már nem tartalmazta rigorózusan, hogy nem szedhető valamely jogcímen pl: óvodai jogviszony fenntartásának díja címen összeg. Nem volt az sem szerencsés, hogy csak 2023. december végén jelent meg a végrehajtási rendelete az új pedagógus béremeléssekkel kapcsolatban, mivel így arra felkészülni, nem lehetett időben, sőt a jogszabály nem is tért ki a magánfenntartású intézmények állami támogatására, ami nagy problémát jelentett. Továbbra is nagyon jó lenne, ha a törvényalkotók sokkal jobban közelítenének a valósághoz, a megszületett jogszabályok időben megjelennének, könnyen értelmezhetőek és alkalmazhatóak lennének és főleg mindenki számára egyértelműek, teljes információt tartalmazva lennének megalkotva.

Nagy sikerként könyvelhető el, hogy a 2022. évi célkitűzés maximálisan megvalósult a budapesti intézmény gyermeklétszámának maximalizálása megtörtént.  Bizonyítottá vált, hogy olyan munkatársakkal rendelkezik az intézmény, amelyre büszkék lehetünk, olyan szakmai elhivatottsággal, tudással rendelkező kollégák kerültek alkalmazásra, akik maximálisan mindent megtesznek a gyermekek gondtalan fejlődéséhez, biztosítják a kimagaslóan színvonalas bölcsődei, óvodai gyermekkort és egymást segítve, egy csapatként működnek együtt. Az ingatlanok is minden célnak és funkciónak megfeleltek, kimagasló a gyermekek egészségének megőrzésében tett erőfeszítés gyakorlati alkalmazása -sószoba, víztisztás, levegő tisztító berendezés alkalmazása stb…- . A miskolci intézmény pedig most már hosszú évek óta Miskolc város egyik legkiemelkedőbb, legszínvonalasabb intézménye, amely folyamatos teltházzal működik.

Továbbra is támogatók segítik az Alapítvány működését, erőfeszítéseit, munkáját, hasznos célra lett fordítva a felajánlott adó 1%-a. a beszállítókkal továbbra is maximálisan jó a kapcsolat és meg kell említeni azokat is, aki megbízási szerződéssel vesznek részt a munkában, gazdasági, IT-s vonalon.

Kuratóriumi ülések

A kuratórium létszáma 3 fő, mely évek óta változatlan.  Elnök: Madarász Károly, Csorba Zsuzsanna és Somogyi Orsolya kuratóriumi tagok.  Az Alapítvány székhelycíme: 1149 Budapest, Pósa L. u. 61, adószáma pedig 18137460-1-42

A kuratórium üléseiről minden esetben jegyzőkönyv készült, melyet számmal ellátott határozat zárt le.

A kuratórium 20 alkalommal tartott ülést, melyen tagjai személyesen vettek részt az Alapítvány székhelyén. A legtöbb ülésen jelen volt Peller-Varga Csilla Fb. elnök is, az év elején Buza Tímea intézményvezető, majd Csík-Nagy Bettina intézményvezető helyettes, Szabó Ágnes vezető főtanácsadó, Juhász Dóra családi bölcsőde hálózati koordinátor.

Az üléseken készült jegyzőkönyvek és határozatok nyilvánosan elérhetőek az alapítvány honlapján  (www.aranylonapraforgo.hupont.hu), vagy személyesen megtekinthetők a kuratórium elnöki fogadóórán, az Alapítvány székhelyén. Az intézmények és az alapítvány szabályzatai a www.anaszabalyzatok.hupont.hu érhető el egy részük pedig  www.aranylonapraforgo.hupont.hu honlapra is feltöltésre kerültek.

A jegyzőkönyvek szerint 2023. évben a kuratórium tagjai egyhangú szavazással 18 határozatban összesen 120 pontot fogadtak el. 

A kuratóriumi többek között az alábbi tartalommal rendelkező határozatokat hozta: szabályzatok elfogadása, gazdálkodással kapcsolatos döntések elfogadása, személyi változások, ellenőrzések lebonyolításával kapcsolatos megállapítások, alapító okirati módosítás, energiai takarékossággal kapcsolatos intézkedések, Fb. tagcsere, fenntartási hozzájárulás összegéről, tanfelügyeleti ellenőrzésekkel kapcsolatos beszámolókról, fenntartói értékelésről, étkezési térítési díj szabályzatról, étkezési átalányár bevezetésről, állami támogatás igényléséről, elszámolásáról stb…Elfogadásra került a közhasznúsági jelentés.

A kuratórium tevékenysége

Fontosabb döntések és tevékenységek 2023. évben:

-          családi bölcsődék, óvoda és telephelyei fenntartói ellenőrzése

-          A budapesti intézmény homlokzati karbantartási munkálatai

-          EMMI energia támogatási pályázatán való részvételről

-          az államitámogatások igénylésével, pótigénylésével, elszámolásával kapcsolatos ügyek

-          óvodai jogviszony fenntartásának díjának bevezetése

-          mind az óvodában, mind a bölcsődékben csak a bruttó nyersanyag ár megfizetése

-          családi bölcsődék hatósági ellenőrzése

-          a 2023. év végére, mint egy 94 gyermek járt a hálózat családi bölcsődéibe és óvoda intézménybe

-          az Alapítvány és az Aranyló Napraforgó Alapítványi Óvoda 2023. év végére mintegy 22 munkavállalót foglalkoztatott a családi bölcsődékben, az óvoda és telephelyén, valamint gyermekvállalás jogcímen 2 munkavállaló tartózkodott távol az intézményektől, 

-          az FB bevonása az Alapítvány és kuratórium munkájába, meghatározott feladatokra, valamint gazdasági döntésekre terjedt ki

-          az Alapítvány tevékenységének folyamatos elemzése a kuratóriumi értekezletek témája, mind a jobb és magasabb szintű működés elősegítése volt.  

-          Az Alapítvány megvalósította a rendelkezésre álló pénzeszközökkel való eredményes gazdálkodást, tartalékot képezett, lehetőséget teremtett a további fejlesztésekre, felújításokra. Előre láthatólag a következő év gazdálkodása még zavartalanabb lesz, de év végéig még nem volt látható, hogy a pedagógusok és NOKS-sok kötelező béremelést az állam kompenzálja, segíti-e.

-          A fenntartónak és az óvodának sincs semmilyen tartozása sem a szolgáltató felé, sem a közterhek vonatkozásában.

-          Az Alapítvány működéséhez minden személyi, tárgyi, anyagi és technikai feltétel adott volt.

-          Az alapítvány fenntartásában működő intézmények is megfelelő személyi, tárgyi, anyagi és technikai feltétellel működtek. Mindegyik kiemelkedően magas színvonalon látta el feladatát.

Az Alapítvány irodai tevékenységét 1149 Budapest, Pósa L. u. 61. szám alatt folytatta.

A könyvelési feladatokat a Tax-Action Kft. látta el.

  1. 2.     Az Alapítvány nyilvánossága

A kuratórium elnöke minden hónap első hétfőjén nyilvános fogadóórát tartott az alapítvány székhelyén előre egyeztetett időpontban.

A fogadóórán biztosította az Alapítvány működésével kapcsolatos eredeti jegyzőkönyvekbe, határozatokba való betekintést, lehetőség nyílt az elnöki rendelkezések - utasítások átolvasására, szabályzatok áttanulmányozására, valamint a személyes megbeszélésekre. A honlapon nem megjeleníthető határozati pontokba való betekintés csak az Adatvédelmi szabályzatban meghatározottak személyeknek, hatóságoknak biztosított.  

Az Alapítvány honlapját folyamatosan frissíti, aktualizálja (www.aranylonapraforgo.hupont.hu, valamint a www.anaszabalyzatok.hupont.hu honlapon az alapítvány és intézményeinek működésével kapcsolatos szabályzatok olvashatóak) ahol szintén elérhetőek a hozott kuratóriumi jegyzőkönyvek, határozatok, költségvetések, beszámolók, jelentések, szabályzatok, ellenőrzési jegyzőkönyvek, állami támogatásokkal kapcsolatos nyilvánosságra hozott adatok,  az intézményegységek fenntartói, hatósági ellenőrzési jelentései, határozatai, OH adatszolgáltatás igazolás stb….

  1. 1.     Gazdálkodás az Alapítvány vagyonával

a/ számviteli törvény szerinti beszámoló

Az Erste Banknál vezetett bankszámla év végi (2023. december 31.) egyenlege:

folyószámlán                                      232,842,- Ft

házi pénztárban                               4,356,452,-Ft

összesen:                                    4,589,294,- Ft

 

Bevétel összesen:    (ebből Óvodai   ,-Ft)     169,970,801 -Ft                                                                                      (107,422,073,-Ft)

Közhasznú tevékenység ráfordításai:            166,296,988,- Ft   

b/ gazdálkodás eredménye        

A 2023. évi feladatainkat körültekintő gazdálkodással tudtuk teljesíteni.  Ehhez megfelelő fedezet állt rendelkezésünkre az Alapítvány támogatóinak felajánlásából, valamint az állami normatíva folyósításból, illetve a családi bölcsődék szülői térítési díjából.

2023. évi eredmény:                      3,673,813,- Ft

A 2023. évi eredményből eredménytartalékba helyezés:                                       3,673,813,- Ft

2023. december 31-i bankszámla egyenleg:                                                                                                      232,842,- Ft

c/ közhasznú jelentés

A jelentés gazdasági adatai megfelelnek a számviteli beszámoló fontosabb adatainak.

d/ megítélt és folyósított állami támogatás összege

Családi bölcsődék:                               37,836 eFt

Aranyló Napraforgó Alapítványi Óvoda:  64,376 eFt

e/ jogszabályi előírás alapján felhasznált állami támogatás:

Családi bölcsődék:                                 37,836 eFt,

Aranyló Napraforgó Alapítványi Óvoda:    61,617 eFt

  1. 2.     Gazdálkodás az Óvoda vagyonával

a/ számviteli törvény szerinti beszámoló

Az Erste Banknál vezetett bankszámla év végi (2023. december 31.) egyenlege:

folyószámlán                                   9,826,- Ft

házi pénztárban                               80,507,-Ft

összesen:                                      90,333,- Ft

Bevétel összesen:                           107,422 eFt

Közhasznú tevékenység ráfordításai: 107,304 eFt   

b/ gazdálkodás eredménye        

A 2023. évi feladatainkat körültekintő gazdálkodással tudtuk teljesíteni.  Ehhez megfelelő fedezet állt rendelkezésünkre az Alapítvány támogatóinak felajánlásából, valamint az állami normatíva folyósításból.

2023. évi eredmény:                        107 eFt

A 2023. évi eredményből eredménytartalékba helyezés: 107 eFt

2023. december 31-i bankszámla

egyenleg:                                           10 eFt

Az Alapítvány 2023. évben is csak a bruttó nyersanyag ár megfizetését számlázta ki mind a családi bölcsődé, mind az óvodás szülők részére, a bekerülési bruttó költséget állami és fenntartói támogatásból biztosította.

 

Munkakapcsolatok

a/ az Alapítóval a munkakapcsolat folyamatos. Támogatására minden esetben számíthattunk. Szakmai munkával is segítette az intézményeket.

b/ Könyvelő: Feladatát szakszerűen, az adózási és adatszolgáltatási kötelezettségeket határidőre eleget téve teljesítette, és folyamatosan segítette a kuratórium, családi bölcsőde hálózat, óvoda munkáját. Szakmai felkészültsége folyamatosan segítette a kuratórium munkáját.

c/ Bankkapcsolat: Az Erste Bank ügyintézője tanácsaival segítette, az Alapítvány banki/ pénzügyi munkáját.  A kisebb problémák megoldásában is számíthattunk segítőkészségükre.

d/ Hatóságok - Szakhatóságok: Elmondható egyes hatóságok, szakhatóságok együttműködőek, ezek közül is kiemelkedő a XIV. kerületi ÁNTSZ, Miskolci Kormányhivatal, Fővárosi Kormányhivatalok, MÁK családi bölcsődéket ellenőrző osztálya, családi bölcsődék igénylési osztály stb…MÁK óvoda intézményt ellenőrző osztálya egyes munkatársai

f/ Önkéntesek: 5 fő önkéntes vett részt az Alapítvány munkájában, és minden önkéntes jelezte, hogy munkájával 2023. évben segítségére kíván lenni az Alapítványnak.

g/ Felügyelő Bizottság: több alkalommal is kérte a kuratórium a segítségét, minden alkalommal a legnagyobb tudásukkal és körültekintésükkel jártak el a rájuk bízott feladatok ellátásában, a vitatható esetek, kérdések kivizsgálásában. Gazdasági döntésekben az alapítvány mindig megkereste az FB-t, segítségnyújtásuk elengedhetetlen volt a működéshez. Külön kiemelendő az FB. elnök munkája, aki a kuratóriumi üléseken szinte minden alkalommal részt vett, így folyamatosan tudta tájékoztatni az FB-t az Alapítvány munkájáról.

h/ Alapítvány ügyvédje: továbbra is igényt tart az Alapítvány a munkájára, elsődlegesen alapító okirat módosítás, jogszabályi értelmezések kapcsán

i/ Bérbeadókkal: A budapesti és a miskolci épületek bérbeadói továbbra is maximálisan a segítségre van mind az Alapítványnak, mind az óvodáknak. Szükségessé vált azonban a budapesti óvodának és az Alapítványnak is plusz helységet bérelni tárolás céljából.

ÖSSZEFOGLALÁS

Az Alapítvány 2023. évi tevékenysége az Alapító Okiratban foglalt célkitűzéseknek, valamint a közhasznúsági jogállásának minden tekintetben megfelelt. Az Alapítóval továbbra is kiemelkedően jó az együttműködés, gyakorló pedagógusként szakmai segítséget is nyújtott, elképzeléseit, nézeteit több ízben megosztotta a kuratóriummal, több javaslata is megvalósításra került.

A kuratórium célja továbbra is az intézmények magas szintű működtetése, ennek a célnak az elérése sem szakmai, sem fizikális, sem gazdasági akadályba nem fog ütközni a 2024. évben. Az év végéig még nem volt tudható azonban, hogy budapesti intézményekbe járó gyermekek szülei, hogyan reagálják le, hogy 4 munkavállaló is anyai örömök elé néz. Ez mindenképpen nehéz helyzetet fog teremteni, mert a türelem és a tolerancia nem alap tulajdonság. Cél továbbra is a hatóságokkal való pozitív együttműködés elérése, ehhez azonban tudjuk, hogy komoly szemléletváltásra van szükség.

Nagyon sok feladatot fog jelenteni az új PUÉTV megvalósítása, betartása, gyakorlatilag az óvodai összes dokumentumon változtatni szükséges, kezdve az óvodai alapító okirattal, amely munka már el is kezdődött a 2023. évben. Maximálisan elhivatottak vagyunk továbbra is, kollégáinkkal együtt, hogy a nálunk lévő gyermekek olyan kisgyermekkort élhessenek meg, amely nem csak megalapozza a jövőjüket, hanem kreatív, gondolkodó, önálló dönteni tudó, a természetet, a külső világ értékeit tisztelő, megbecsülő és értő felnőtt is váljon belőlük. Mi tudjuk, hogy a tudás megszerzése már pici korban megkezdődik, ehhez mi minden támogatást, nyugodt és szeretetteljes légkört, modern, jól felszerelt intézményt biztosítunk. Töretlenül keressük az új lehetőségeket, a bővülést, a fejlődést mind szakmai, mind fizikális szempontból. Nem nyugszunk bele a pillanatnyi sikerbe, a sikert folyamatosan fenn kell tartanunk. Sajnos a jelenleg a világban zajló események, külső tényezők is hatást gyakorolnak életünkre, amely belső nyugtalanságot, feszültséget szül. Éppen ezért fontos, hogy a kisgyermekek ebből, ezekből az érzésekből, reakciókból semmit ne vegyenek észre, a legnagyobb nyugalomban éljék mindennapi életüket. Ebben a helyzetben egyre nagyobb felelősség hárul a családokra is, hiszen a megnövekedett elvárások sokszor túlzó és betarthatatlan követelésekbe, átgondolatban magatartás gyakorlásba, sértő megjegyzésekbe megy át. Éppen ezért van szükség a közös tolerancia gyakorlására, a magas empátiára, a segítség nyújtásra és az egymás meghallgatására.

Továbbra is igyekszünk a munkavállalóknak biztosítani a megfelelő munkavégzéshez szükséges körülményeket, a munkájukért járó elismeréseket, valamint a szabadsággal biztosítjuk nekik a megfelelő pihenést is. Szükséges, hogy magas szintű megbecsülésben részesüljenek, hiszen munkájuk nagyon nehéz, a rájuk bízott gyermekekkel való foglalkozás óriási felelősség.

Továbbra is szeretnénk megtartani önkéntes munkavállóinkat, de igyekeznünk kell és munkálkodnunk azon, hogy az adó 1%-át minél többen ajánlják fel, hiszen ezzel is céljaink elérését segítik, mozdítják elő, és a mai világban az összefogás, a jó cél segítése elengedhetetlen feladat.

Köszönjük mind azoknak, akik az adójuk felajánlott 1%-ával is segítették munkánkat. 

Szeretnénk növelni a cégek és magánszemélyek egyéb támogatását is, hiszen ezzel olyan bevételhez jutunk, mely a fejlesztéseket mozdítják elő, a kiemelkedő munka fenntartását támogatják és hozzájárulnak a zavartalan működéshez.

Ezúton is köszönjük támogatóinknak egész éves segítségnyújtását!

A megvalósult cél az, hogy 1 éves kortól gyermekek fogadására alkalmas magasszínvonalú intézményeket működtessünk, ahol a gyermekek magas szintű testi és szellemi fejlődést kapnak, olyan környezetben, amely biztosítja az egészséges gyermekfejlődést. Az óvodába történő pedig minden olyan gyermek számára egyszerű, akik már a bölcsődés éveiket is nálunk töltötték. Jellemzően azok a gyermekek, akik 1-2 éves korban bekerülnek bármely intézményünkbe iskolás kor kezdetéig nálunk maradnak. Ez kifejezetten jó a gyermekek számára, hiszen megszokott, elfogadott és szeretett környezetben töltik el ezeket a fontos éveket.

Köszönjük az összes munkavállalónak elhivatott, odafigyelő, szakmailag is kiemelkedő munkáját, bízunk benne, hogy akként érzik munkahelyüket, mint ha „haza” járnak. Sok sikert és boldogságot kívánunk mind azon munkavállóknak, akik anyai örömök elé néznek.

Köszönjük a szülőknek a pozitív együttműködést, türelmüket a sokszor számukra nem, de a gyermekek érdekében hozott intézkedések betartása miatt, valamint az olyan hatóság által előírt szabályok betartását, amelyek tolerálása egyszerű.

Köszönöm Csík-Nagy Bettina intézményvezető helyettes egész éves munkáját, rugalmasságát, sok boldogságot kívánunk gyermekéhez

Külön köszönöm a kuratóriumi és Fb. tagok munkáját, akik mindig rendelkezésre álltak a problémák, feladatok megoldásában, elvégzésében. Külön köszönöm Szabó Ágnes segítségnyújtását, energiáját, amellyel felkarolja az intézmények vitatott ügyeinek kezelését.

A fent leírtakat a kuratórium tagjai a megbeszélés után elfogadták.

A kuratórium elnöke – az éves beszámoló adta lehetőséget is felhasználva – elismerését és köszönetét fejezi ki a kuratórium tagjainak, FB tagoknak, a könyvelőnek, ügyvédnek,  Intézményvezető helyettesnek, valamint a munkavállalóknak, megbízási szerződéssel dolgozóknak, önkénteseknek, a támogató Alapítványnak, támogató cégeknek, beszállítóknak, az adó 1%-át felajánló magánszemélyeknek, hatóságoknak, és mindazoknak, akik az Alapítvány tevékenységét az elmúlt évben munkájukkal, támogatásukkal, tanácsaikkal segítették.

Kelt: Budapest, 2024. május 23.

                                                        Madarász Károly

                                                         kuratóriumi elnök

 ana.fokonyv2023_pages-to-jpg-0001.jpgana.fokonyv2023_pages-to-jpg-0002.jpgana.fokonyv2023_pages-to-jpg-0003.jpg

 anao.fk2023_pages-to-jpg-0001.jpgana.fokonyv2023_pages-to-jpg-0002.jpganao.fk2023_pages-to-jpg-0003.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 187
Heti: 592
Havi: 713
Össz.: 292 420

Látogatottság növelés
Oldal: 2023. évi elnöki beszámoló, főkönyvek
ARANYLÓ NAPRAFORGÓ ALAPÍTVÁNY - © 2008 - 2024 - aranylonapraforgo.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »